Μυστικά και γευστικές προτάσεις με ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια και φράουλες από την εταιρεία Όμιλος Κολιού ΑΒΕΕ
Συνταγές & Μυστικά για Φρούτα
Τρούφες με μανταρίνι και σοκολάτα
Χρειαζόμαστε ξύσμα από ½ μανταρίνι, κρέμα γάλακτος (150ml) , γλυκόζη (40gr), κουβερτούρα (250gr), βούτυρο (50gr), γαρύφαλλο (3 stick), άγκλυκο κακάο.
Πολτοποιώ το γαρύφαλλο (με ένα γουδί εάν υπάρχει ή αλλιώς μιξεράκι) και σε ένα μπολ ανακατεύω το τριμμένο γαρύφαλλο με το ξύσμα μανταρινιού και την κρέμα γάλακτος. Εν συνεχεία, τα κλείνω καλά σε ένα τάπερ και τα αφήνω στο ψυγείο για μία νύχτα (εναλλακτικά τουλάχιστον 6-7 ώρες). Βγάζω το μείγμα με την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και, αφού την αφήσω λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την ανακατεύω και τη ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα και μέσα ρίχνω την κρέμα από το κατσαρολάκι και ανακατεύω με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί σε ένα λείο και πηχτό μείγμα. Βγάζω από τη φωτιά το μείγμα και το αφήνω να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.
Κόβω το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνω στο μείγμα, ανακατεύω με το σύρμα ή με μίξερ μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα χωρίς γρομπαλάκια και χωρίς φούσκες. Αφήνω την γκανάζ να κρυώσει και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα (μπορώ να τη βάλω και στο ψυγείο).
Σε ένα μπολ βάζω το κακάο. Δημιουργώ μπαλίτσες από το μείγμα και μετά τις βουτάω στο κακάο, να καλυφθούν καλά. Οι τρούφες μου είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Κέικ με πορτοκάλι
Χρειαζόμαστε πορτοκάλια (2), μαρμελάδα πορτοκάλι (3 κ.σ.), αλεύρι (250gr), ζάχαρη (150gr), αβγά (3), βούτυρο λιωμένο (100ml), αμύγδαλο σκόνη (2 κ.σ.), μαγιά σκόνη (1/2 φακελάκι), βανίλια (1).
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το λευκό μέρος στο εσωτερικό. Τα πολτοποιούμε ελαφρά στο multi. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτω μετά το βούτυρο που έχω ήδη λιώσει και τη βανίλια και σιγά σιγά ρίχνω και το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Τέλος, ρίχνω και το χυμό από τα πορτοκάλια.
Σε μία βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι φόρμα, ρίχνω όλο το μείγμα μου και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για μισή ώρα περίπου (30΄). Ζεσταίνω λίγο τη μαρμελάδα πορτοκαλιού και αφού βγάλω το ταψί από το φούρνο, αλείφω το κέικ περιμετρικά με τη μαρμελάδα. Ξαναβάζω το ταψί στο σβηστό φούρνο και το αφήνω εκεί, μέχρι να κρυώσει τελείως ο φούρνος. Στο τέλος, πασπαλίζω το κέικ με τη σκόνη αμυγδάλου.
Σαλάτα με ακτινίδιο, μανταρίνια και ξηρούς καρπούς
Χρειαζόμαστε ένα baby σπανάκι, 1 ρόκα, 1 λωτό, 2 ακτινίδια, 2 μανταρίνια, 15 φιστίκια Αιγίνης ωμά, 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, 5 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Πλένω πολύ καλά ρόκα και σπανάκι και κόβω σε κομματάκια το ακτινίδιο, το λωτό και τα μανταρίνια. Τα ανακατεύω όλα πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τα φιστίκια Αιγίνης και το φιλέ αμυγδάλου, κομμένα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα multi πολτοποιώ 1 ακτινίδιο, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το αλάτι με το πιπέρι για να φτιάξω τη σως που θα χρειαστώ. Ρίχνω το μείγμα της σαλάτας σε μία μεγάλη σαλατιέρα και περιχύνω με τη σως.
Μία πολύ εύκολη και δροσερή πρόταση, πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. .